2012. december 31., hétfő

szilveszter napja

Gondoltam amíg otthon készül a kaja szilveszterre addig nem lábatlankodok,kimegyek kicsit fotozni.
A les felé útba esik egy kis csatorna,ahová mindig bekukkantok,mert túlságosan alkalmas hely arra hogy Jégmadarak éljenek ott. Ma végre sikerült megpillantanom őket! A horgászok által betört jég felett figyeltek egy benyúló ágon. Nem mertem túl közel menni,500mm-en kézből lőttem egy képet,csak hogy ne vonja senki kétségbe hogy ott igenis vannak Jégmadarak! Élőben ilyen közelről talán még sosem láttam ilyen madarat. Gyönyörű!!! Úgyhogy assszem megvan a következő projektem! :) Mikor kiértem a leshez egy Dolmányos varjú,egy Szajkó és egy Egerészölyv repült el onnan! Sajnos csak a Szajkó jött vissza,de egyre több kedvem van kimenni legközelebb! :)

Jégmadár

Szajkó
Nagy fakopáncs


2012. december 29., szombat

A bizonyítékok

Már régóta tudom hogy bizonyos fajok a les körül élősködnek,hisz a nyomok egyértelműek,de lencsevégre kapni eddig még nem sikerült őket. Igaz a képek most is inkább csak dokumentum jellegűek,de bizonyítéknak nekem elég! :) A mindent feltúró vaddisznócsalád rohant át előttem 30 méterre a magas fűben,a húsfogyásért felelős egerészölyv is végre akkor bukkant fel amikor ott voltam és két új kismadár is beköszönt, a Mezei Veréb és a Zöldike. Mai fajlista: Meggyvágó,Harkály,Szén-kék-barátcinege,Veréb,Zöldike,Egerészölyv,Vaddisznó,Fácán. Igazán jó kép nem készült,de lelkesítésnek első rangú nap volt a mai!



 






2012. december 28., péntek

Dendrocopos major

Rendkívül vártam a hétvégét,mert megérkezett az ásványgyapot szigetelőanyag a leshez és szerettem volna mihamarabb megcsinálni,mert beköszöntött a tél. Ilyen anyaggal eddig még nem dolgoztam,az üveggyapottal azonban voltak már rossz élményeim,így felkészültem a legrosszabra. Jól beöltöztem,kesztyű és símaszk is felkerült hogy elkerüljem a ,,napokig mindenhol viszket és szúr" érzést. De a poron kívül semmi negatívumát nem találtam a szigetelőanyagnak! És ha óvatosan rakosgattam akkor még az se! Szóval sirály a kőzetgyapot! A Cinegék és Csuszkák közben nem zavartatták magukat,néha 1méteres távolságra magoltak mellettem. Mivel későre járt,csak másnap próbáltam ki hogy sikerült a hőtartás. A hideg és a hóesés segített a tesztben. Bár 2 pulcsi és egy kötött mellény volt rajtam,kabátot már nem kellett felvennem a lesben! Az ablak párásodása viszont zavaró méreteket öltött,ezt konzerves dobozból fabrikált ablakfűtéssel gyógyítottam. Itt egy pár werk fotó és a ,,nap madara" a nagy fakopáncs, aki amellett hogy szorgalmasan bejárt a diókért, lyukat kopácsolt a díszletre és megtömte napraforgómaggal :) 










2012. december 16., vasárnap

Karvaly

Kezdem feladni a harcot,ugyanis a fél erdőt kivágták a lesnél és sok a kíváncsi ember is! Ma éjszakás meló után azért kimentem kicsit,mert már rég voltam a hétvégi túlórák miatt is. Szokásos helyzet,ezer Cinege,pár Csuszka meg egy Harkály... Egyszer csak huss! Mindenki elhúzott. Gondoltam megunták a zabát. De nem! Egy Karvaly szállt le az itatóra! Hihetetlen élmény volt ilyen közel lenni hozzá,de észnél kellett maradnom,mert tudtam hogy nagyon óvatos madár és ezt a lehetőséget nem szalaszthatom el! Kikapcsoltam a vakut,nem kockáztattam! Lassan visszatekertem a zoom-ot és a madárra céloztam. Egy gyors expó beállítás és kis várakozás. Nehéz eldönteni ilyenkor hogy lőjjek, vagy megvárjam amíg elkezd inni vagy enni mert akkor már ugye kevésbé van résen! A Shoot mellett döntöttem,mert mivan ha csak benézett és már repül is tovább! Jártam már így zöldküllővel,nem is egyszer! Na szóval két kattintás lett a vége,a madár megijedt a hangtól osz cső! Nembaj! Jó lett mindkettő és hatalmas élmény volt! Meg szerintem amúgy is vissza fog még térni! Remélem... :)



2012. december 2., vasárnap

Fácán

Végre sikerült lencsevégre kapni a les mellett élő fácánt is! A farka sajnos hiányzik,de dokumentumnak nagyszerű. A kép Ferenczi  Attila érdeme.