2013. december 30., hétfő

Passer montanus

 Mai nap a régi lesbe látogattam ki, csak hogy hasznosan teljenek az ünnepi szabadságok! :)
A fűtést nem kellett bekapcsolni, brutál meleg volt! December 29 és + 10fok, napsütés! Emlékszem gyermekkoromban ilyenkor félméteres hóban húzhattuk a szánkót!
 Sok jóra emiatt madarak terén nem számitottam, ragadozók valóban nem is jöttek,de helyettük csak úgy sereglettek a Mezei verebek! Végre az egyik Citromsármány is megtörte a jeget, mert a földönkapirgálás helyett felmerészkedett az itatóra. Ezen kivül Nagy fakopáncs, Cinegék, Erdei pinty,Fácán, Ökörszem volt a teritéken. Jaa! És egy őz is átszaladt szemben a szántáson! Igazán jöhetett volna közelebb! Volt olyan hogy reggel mellőlem ugrott fel a bokorból fél méterre! Sőt valamelyik nap megáltunk bronzolni a sűrűben és a barátom majdnem lepisilte! :D
Na képek:


Mezei veréb





Citromsármány



Ökörszem


Őz



2013. december 29., vasárnap

Győrújbarát 2

Ismét újbaráton jártam. 
Hajnalban mikor rendezgettem az itatót, láttam hogy ide biz már nem csak Cingék járnak szotyizni, hanem más fajok is. Üres maghéjakkal volt tele az etető, a Cinegék pedig el szokták vinni a magot és máshol eszik meg.
8-ig kb alig volt mozgás,de egyszercsak hangos cserregést hallok, kinézek jobbra és meglepődve látom,hogy a mellettem lévő bokor telis-tele van Zöldikével! Meg is lepték az itatót rendesen, (ami egyébként most etetőként üzemel, nincs benne viz) legalább 15-öt számoltam. Lassan csatlakoztak hozzájuk a Verebek,Cinegék,Csuszkák és a Vörösbegy. 
Rekedt károgás szakitotta meg a lakomát, minden madár huss, elröppent! Négy Szajkó érkezik a friss húsra. De csak egy merészkedik közel. Csipeget párat, óvatosan nézelődik, kattog a gép, portré is készül róla, majd továbbáll. 
Két Egerészölyv követi őket, a szemközti fára szállnak le. Az egyik méregeti a helyzetet, és egy óra múlva beszáll elém az itatóra. Megfontol madár. :)  De sajnos még igy is csalódnom kellett, mert 5mp után felpattant és elhúzott! Tiszta paragép! Ezt eljátszotta 3-szor! Délután 2-ig birtam türelemmel, aztán én is elhúztam. :) Kép nem lett róla közelről, de azért jó kis nap volt ez is, hozza a les az elvárást!

Vörösbegy


Zöldike

Zöldike

Mezei Veréb

Szajkó




Egerészölyv



2013. december 17., kedd

Győrújbarát

Idén először sikerült kimenni az újbaráti lesbe. Mint régebben irtam, elég problémás helyen van,ezért nyáron nem tudtunk felvinni vizet. Most viszont itt a tél! Nem kell viz, elég némi napraforgó és hús.
Nem sok reményt fűztem a dologhoz, ugyanis ide nem etettem korábban, az etetőt is csak két nappal ezelőtt vittem ki. Szokás szerint pirkadat előtt már benn ültem a lesben, épp elrendezkedtem mire kezdett világosodni. Nem is hittem a szememnek! Az Egerészölyv már szemben csücsült a fán és onnan kémlelte a friss tüdőt,vesét,májat! :)  Egyszercsak rigóéneket hallok. Meg is jelent a kis fekete egy bokron. Majd egy Fenyőrigó követte. Aztán mégegy és mégegy. Kb. huszat számoltam a környező bokrokon! Hát ez szuper! Úgysincs még Fenyőrigós képem! De sajnos nem jött közelebb egyik sem, igy nem is lett most sem. :( Elzavarták az ölyvet is,de sebaj! Úgyis F5 ISO 1000 1/25 a tényállas.
Mikor kicsit jobbak lettek a fények megjelent 3 Szajkó. Még nincs teljesen berendezve az itató, ezért itt-ott belógott a képbe a fólia. Néhány képet azért sikerült megvágni úgy hogy ne látszon. 
Később elcsendesedett minden,pár Cinege és Vörösbegy repdesett be a szotyiért, igy kicsit elbóbiskoltam.
Amikor felébrettem megint az ölyv látványa fogadott,de ezúttal tőlem 3m-re az itatón!!! Eszeveszett,de óvatos kattintgatások következtek! Mivel a hús sem volt rögzitve, egy perc után meglépett egy májjal és nem lett sok kép róla!
Jó kis nap volt ez,nagyon meglepett hogy ilyen forgalom van,de tudtam én már tavasszal hogy jó kis hely lesz ez! A leckét megtanultam, mindig mindenre fel kell készülni legközelebb!








2013. december 7., szombat

Az első hó

Leesett. Már nagyon vártam! 6-ra már készenlétben ültem a lesben,vártam mit hoz ez a pár centi hó.
Alig jött fel a nap,az ölyv már a mellettem lévő fáról figyelt. De sajnos fél óra múlva elszállt,valami nem tetszett neki. Lehet az, hogy döglött volt a csaliegér. :)  Cserébe egész délelőtt bejártak az Erdeipintyek,Citromsármányok,Verebek,Cinegék,Harkályok, és a Fácán.
Nemrég kaptam fatertól egy hótaposó csizmát, -35-ig birja tartani a hőt elvileg, ma volt az első éles próba. Azt kell mondjam, otthon a szobában nincs ilyen melege a lábamnak! Király cucc!!
A fűtést is sikerült végre lecserélni, eddig egy petróleum kályha volt, de megkönnyeztem minden kinnlétet és irtó büdösen mentem mindig haza. Most egy barátomnak hála kaptam egy lakókocsi gázkonvektort.Szuperül működik, pöcc-röff be lehet kapcsolni és jó meleg van!
(Ha Bükfürdőn jártok,mindenképp egyetek egy lángost a Laura büfében!!! Ez itt a reklám helye! :))

Erdei pinty

Mezei veréb

Citromsármány





2013. december 1., vasárnap

Egy kis werk

Ölyvre vártam. Jött 3. Nem szálltak le. :(
Csak a hajnali kilátásról csináltam ma képet. :)
Meg egy cinegéről. Meg egy Csuszkáról. :)