2014. január 22., szerda

Fiatalság

Tavaszi képek, csak most találtam rájuk. :)
Nagyon fontos, hogy a fészekfotóknál mindennél körültekintőbbnek kell lennünk,mert akár magukra is hagyhatják a kicsiket a szüleik. 
Ha kevés a fény, vaku helyett pedig inkább használjuk folyamatos fényt, pl elemlámpát.
A harkályos képnél pl. megvártam amig elrepül a tojó és már nem látja hogy odafutok egy fotóért. Utánna elrejtőztem és megvártam visszatér-e az oduba. Visszajött. Teljes siker, nem történt baj szerencsére.







2014. január 12., vasárnap

Kezdők szerencséje



 Két szűz kéz tartott ma velem a kopaszdombra. Régóta eszi már őket a fene hogy kijöjjenek velem madarakat fotózni. (Bóka Zsuzsa,Mezősi Kristóf)
 Kemény hegymászással kezdődött a hajnal, ugyanis megint szervizben pihen a Jeep. :( 
Egy tanya mellett halad utunk korom sötétben. A fiatalság Iphone-al, az idősebbje elemlámpával botorkál a 80kilós kutyák fröcsögő nyála elöl. Két lihegés között kitárgyaltuk szakszerűen ki mit fog ma fotózni. :) Zsuzsa Ölyvet, Kristóf Karvalyt, én pedig Fenyőrigót szerettem volna látni az LCD-n.
 Szép napsütéses időt igértek, ami lassan bár, de tényleg bekövetkezett. A viharos szélről azonban elfelejtettek szólni! 8 óra tájékán megérkeztek a Cinegék,Verebek, Zöldikék, de csak nagy nehézségek árán tudtak beszállni elénk az etetőre! Párat exponáltunk,majd jóideig csönd következett. Hát ez nem túl jó! Végre van fényünk,de a szél miatt egy madár sem! De egyszercsak hoppsz! Derült égből villámcsapás! Ölyv érkezik az etető tetejére! Mint a lassitott felvétel, széllel szemben landol! De úgy néz ki kevés a RAM, meg gyenge a proci a testemben, mert nem tudtam elég gyorsan rácélozni! :) Ha puskát használtunk volna, nem fényképezőt, azt kell mondjam szitává változott volna a madár! Szétlőttük! :D  Óvatos mozdulatokkal megközelitette a zsákmányt, majd hirtelen felkapta és vitte! Fú de király! Bejött! 3.5méter közelségből érezhették kollégáim! :)
Kis idő után visszatértek az énekesek, őket is fotózgattuk serényen. 
Későre jár, menni kéne. Ölyv barátunk már biztos nem jön vissza mert jóllakott, igyhát megszavaztuk hogy mehetünk haza. Ebben a percben megjelenik az etetőn! :D Hihetetlen,mekkora szerencséjük van ezeknek a zöldfülűeknek! :D  Megfotóztuk hát ismét, ahogy Zsuzsa mondta, a madár úgy pózolt! Nem akartam elhinni! :) 

De ez a történet is véges, a madár felszállt, mi meg le... sétáltunk.
Fenyőrigóm ma sem lett! :( :D



Hajnali kilátás a lesből

Parus major

Passer montanus

Megjöttek a Zöldikék

Carduelis chloris





Buteo buteo












2014. január 1., szerda

Év végi összefoglaló

 December 31-et is sikerült lesben töltenem, ami duplán jó, mert nem csak az év utólsó napja, de kereken az 50. nap is a piroslesben!  Ezért úgy gondoltam megér a dolog egy év végi összefoglalót, mit is csináltam az évben. A kiváncsi olvasók most egy pici betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé! :)

A 13-as szám egész életemben szerencsétlen volt számomra, talán ezért is kezdődött az év úgy, hogy térdig érő vizben állt a les augusztusig!



Ezért időm mint a tenger, raktam hát ki tavasszal odukat és költőládákat



Egy kicsit kezdtem azért depis lenni és eszement dolgokkal próbálkoztam kinomban. Pl. itthon az ágyból fekve fotóztam az erkélyre bejáró rigókat! :)


Én is meglepődtem,de lett eredménye!


Sokáig azért nem mehetett ez igy, felpattantam hát és megépitettük Győrújbaráton a régóta áhitott itatós lest közösen Ferenczi Attilával.



A sok szép madárnak viszont ára van!  Konkrétan a lehetetlen földrajzi helyzetből kifolyólag, nem tudtunk vizet hordani az itatóba! Egyszer bevállaltam gyalog fel a dombra 25l-es kannákkal, de megfogadtam hogy igy, soha többet! A szivem valahol a fejem tetejében kalimpált és még a fülem hegyéről is spriccelt az izzadság! Ezért ezt a dolgot is jegelni kellett ideiglenesen, igy próbálkoztam cserkeléssel,





autóból Nádirigó fotózással,


Hibrid, félig cserkelős, félig etetős megoldással,


lessátorból jégmadárra is vadásztam,


megtaláltam a revirjüket és fix olcsó lest helyeztem ki, 
(ami jobb lett mint gondoltam,mert Bakcsót, Szürkegémet és Pézsmapatkányt is fotóztam belőle!)




meglátogattam barátaim, Polt Péter és Palánkai Zsolt dunaalmási lesét,


jártam a hortobágyon sasozni,



Dámszarvasokat fotóztam és valami Canon fényképezőszerűséget tartottam a kezemben, (Pfhö...!)



fotóztam párszor a Bakonyban is,



Szemeztem Citromsármánnyal,


új lakóm lett a lesben, ami közben kiszáradt,



felújitottam a tetőt,


összeraktam a motorom és kevésbé szennyezem a légkört, (na jó, nem azért amúgy,csak drága a benzin :D )


a Pécsi Természettudományi Múzeumban kiállitásra került az egyik Meggyvágós képem. (Köszönet birdphotography.hu-nak!)


És számtalan kaland történt még, amiről nem készültek képek. Sok helyen jártam fotózni az Arrabona Fotoklubbal, voltak kiállitások ahol helyet kaptak a képeim, sokszor tértem haza ázottan,fagyosan,mocsárszagúan, új fotósarcokat ismertem meg és még sorolhatnám.
 Bár évközben úgy gondoltam nem volt túl szerencsés semmilyen dolog amibe belefogtam, most visszatekintve mégis úgy gondolom jól telt és sikeres volt ez az év! A 13-as szám tehát tehet egy szivességet...! :)


És végezetül két kép a 31-ei napról, az év madara számomra a Cinege,mert ők mindig meglátogattak történt is bármi! :)
2013 December 31

2013 December 31


Ui.:

Boldog új esztendőt kivánok minden kedves olvasómnak!